Το Πρόγραμμα μας για την 6η Δημοτική Κοινότητα

Το Πρόγραμμα μας για την 6η Δημοτική Κοινότητα

Προφίλ 6ης Δημοτικής Κοινότητας

Η 6η Δημοτική Κοινότητα είναι από τις πλέον πυκνά – έως και άναρχα – δομημένες και κατοικημένες περιοχές στην Αθήνα. Εντός των ορίων της φιλοξενεί ένα από τα βασικά κέντρα του χώρου της Δικαιοσύνης (Δικαστήρια πρώην Σχολής Ευελπίδων) και ένα από τα παλαιότερα και ιστορικά ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Όπως και μεγάλο αριθμό νεοκλασικών κτιρίων και κτιρίων με αρχιτεκτονική αξία, και το εμβληματικό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, που πρόσφατα ανακαινίστηκε και στεγάζει εμπορικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Επιπλέον, στην 6η Δημοτική Κοινότητα συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός θεάτρων και χώρων πολιτισμού.

Από την άλλη πλευρά, στην 6η Δημοτική Κοινότητα καταγράφεται τα τελευταία χρόνια έντονη αστική και κοινωνική υποβάθμιση. Μεταξύ άλλων, σημαντική συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων, έντονη παραβατικότητα που συνδέεται με πρακτικές παρεμπορίου, λαθρεμπορίου και εμπορίου ναρκωτικών (ιδιαίτερα στις Πλατείες Βικτωρίας και Αγίου Παντελεήμονα), καθώς και ανεπαρκής συντήρηση του δημοσίου χώρου. Σε πολλές γειτονιές παρατηρείται εικόνα εγκατάλειψης, με μεγάλο αριθμό άδειων, εγκαταλελειμμένων και απαξιωμένων κτιρίων, ενώ ελλείψεις καταγράφονται σε χώρους πρασίνου και ελεύθερους χώρους. Επιπλέον, αυξημένη είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους της 6ης Δημοτικής Κοινότητας, που δημιουργεί υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση, αλλά και προβλήματα στη στάθμευση λόγω της πυκνής δόμησης και της ανεπάρκειας σχετικών χώρων και υποδομών.

Προβλήματα και Προκλήσεις

• Έντονη αστική και κοινωνική υποβάθμιση σε πολλές περιοχές της 6ης Δημοτικής Κοινότητας.

 • Ανεπάρκεια σε χώρους πρασίνου και ελεύθερους χώρους.

• Έντονα γηρασμένο κτιριακό απόθεμα, με πολλά άδεια και εγκαταλελειμμένα κτίρια που δεν συντηρούνται επαρκώς και αντιμετωπίζουν φθορές και κίνδυνο κατάρρευσης.

• Έντονα φαινόμενα παραβατικότητας και εγκληματικότητας, ιδιαίτερα στις περιοχές της Πλατείας Βικτωρίας, της Πλατείας Αγίου Παντελεήμονα και της οδού Φυλής, και αυξημένο αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών.

• Ανεπαρκής συντήρηση του δημοσίου χώρου (φωτισμός, καθαριότητα, πεζοδρόμια) και των βασικών υποδομών (δίκτυα αποχέτευσης)

• Έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση στις οδικές αρτηρίες της 6ης Δημοτικής Κοινότητας, που δημιουργεί συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης, και προβλήματα στάθμευσης λόγω της πυκνής δόμησης και της έλλειψης επαρκών χώρων.

Το Σχέδιο μας για τη 6η Δημοτική Κοινότητα

Η 6η Δημοτική Κοινότητα είναι μια περιοχή με σημαντικές δυνατότητες και πλεονεκτήματα, αλλά και με πολλά προβλήματα σε επίπεδο δημοσίου χώρου και καθημερινότητας. Χρειάζεται ένα  ολοκληρωμένο σύνολο παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν τη σημερινή εικόνα, με έμφαση στη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και ελεύθερων χώρων, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων φωτισμού, καθαριότητας και φθορών στα πεζοδρόμια και τους πεζοδρόμους, στην αξιοποίηση του γηρασμένου κτιριακού αποθέματος, και στην ενίσχυση της εμπορικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής εντός των ορίων της.

• Υλοποιούμε παρεμβάσεις που θα τονώσουν την επιχειρηματική, εμπορική και πολιτιστική ζωή στην 6η Δημοτική Κοινότητα, με αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων και άδειων κτιρίων της περιοχής, στο πρότυπο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης).

• Συντηρούμε επαρκώς και αναδεικνύουμε τους χώρους πρασίνου εντός των ορίων της 6ης Δημοτικής Κοινότητας. Παράλληλα, δημιουργούμε μικρότερες εστίες πρασίνου όπου είναι εφικτό.

• Προχωράμε σε παρεμβάσεις βελτίωσης του δημοσίου χώρου (φωτισμός, καθαριότητα, πεζοδρόμια) και των βασικών υποδομών (δίκτυα αποχέτευσης) σε όλες τις γειτονιές της 6ης Κοινότητας.

• Δίνουμε έμφαση στην ανάπλαση και βελτίωση των υφιστάμενων ελεύθερων χώρων και των χώρων άθλησης και αναψυχής, και στη δημιουργία νέων όπου αυτό είναι εφικτό, με στόχο όσο το δυνατόν περισσότερες γειτονιές να έχουν πρόσβαση στους χώρους αυτούς.

• Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων παραβατικότητας, και ιδιαίτερα του παρεμπορίου, του λαθρεμπορίου και του εμπορίου ναρκωτικών (στην Πλατείας Βικτωρίας, στην οδό Φυλής, στην περιοχή γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) στις περιοχές της 6ης Δημοτικής Κοινότητας, σε συνεργασία και με το κεντρικό κράτος.

• Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες για την αντιμετώπιση της υψηλής συγκέντρωσης τοξικομανών σε σημεία της 6ης Κοινότητα, με για την απομάκρυνση των εξαρτημένων από τους δρόμους και την έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία τους, αλλά και παρεμβάσεις αισθητικής και λειτουργικής βελτίωσης του δημοσίου χώρου. 

• Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση πλαισίου για την αξιοποίηση των άδειων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων από αυτοδιοικητικούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, με αποσαφήνιση των ιδιοκτησιακών, πολεοδομικών και χωροταξικών ζητημάτων και καθιέρωση φορολογικών κινήτρων.

Άμεσες παρεμβάσεις για την 6η Δημοτική Κοινότητα

ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Υλοποιούμε έργα ανακατασκευής, ανάπλασης πεζοδρομίων και τοποθέτησης ραμπών Α.με.Α. έκτασης 22 χιλ.τμ ενδεικτικά σε τμήματα των οδών Αγίου Μελετίου, Κύπρου, Θήρας, Τενέδου, Λέλας Καραγιάννη, Καλλιφρονά, Μεγίστης, Σικίνου, Μυτιλήνης, Λέσβου, Σπετσών, Καλύμνου, Φαιδριάδων, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Μηθύμνης, Κυψέλης, Πιπίνου, Νικοπόλεως, Πάτμου, Αλκαμένους, Αριστομένους, Αδμήτου, Αλκιβιάδου,  Δεριγνύ, Γρ. Αυξεντίου, Χαλεπά, Θεοτοκοπούλου.

Ολοκληρώνουμε το υφιστάμενο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων των 124 χιλ.τμ στις οδούς Αγ. Μελετίου, Κυψέλης, Κέρκυρας, Σπετσών, Καυκάσου επεκτείνοντας σε 90 χιλ.τμ. ακόμα ενδεικτικά στις οδούς Αχαρνών, Παξών, Καλλιφρονά, Λέσβου, Δεριγνύ, Κασταλίας, Μιχ. Βόδα, Σωζοπόλεως, Ιθάκης, Κνωσσού, Αλκιβιάδου, Προύσσης, Λευκωσίας, Κρίσσης, Αγαθουπόλεως, Θήρας, Μάτση και Γρ. Αυξεντίου.

Εκτελούμε άμεσες συντηρήσεις σε χώρους πρασίνου με αναπλάσεις που αφορούν υποδομές φωτισμού, ελαιοχρωματισμούς, πλακοστρώσεις, παγκάκια,  καθαρισμό γλυπτών, καλλωπισμούς και αναβάθμιση πρασίνου στις πλατείες Αγίου Νικολάου, Αγίου Ανδρέα, Καλλιγά, Αμερικής, Αττικής και στο Πάρκο Ωρίων.

Σύνδεση με δίκτυο όπου δεν έχει γίνει.

Μελετάμε και κατασκευάζουμε αγωγούς όμβριων υδάτων στην Άνω Κυψέλη επί των οδών Κερκύρας,  Δοϊράνης, Καυκάσου, Μεγίστης και Φαιδριάδων. Υλοποιούμε πρόγραμμα καθαρισμού των φρεατίων όμβριων υδάτων στην 6η Δημοτική Κοινότητα.

Αναβαθμίζουμε και επεκτείνουμε το δίκτυο φωτισμού με νέα σύγχρονα φωτιστικά τύπου led, ενδεικτικά στις οδούς Φωκίωνος Νέγρη, Αγίας Ζώνης, Αγίων Αποστόλων, Πλατεία Αμερικής, Λευκωσίας, Ευελπίδων, Σόροβιτς, Ελπίδος, Ξεναγόρα, Σπετσοπούλας, Ευτυχίας, Μαυρογένους, Έκτορος, Ψυταλλείας, Στυμφαλίας, Φυλής, Ερασμίας, Κρόνου, Πόρου, Νάξου, Ανάφης, Αστυπαλαίας, Κυθήρων, Τεγέας και στις πλατείες Κυψέλης Αμερικής, Αγίου Ανδρέα, ΠΕΑΣΝ (Θάσου και Κελαινούς) και στο Πάρκο Ωρίων.

Υλοποιούμε πρόγραμμα συντήρησης των υφιστάμενων πέντε ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων με ελαιοχρωματισμούς, αλλαγή αθλητικού εξοπλισμού και περιφράξεις. Τοποθετούμε υπαίθρια όργανα γυμναστικής στον Πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, στο πάρκο Γιαννιτσών, στο  Πάρκο Αμφιτρίτης. Στο γήπεδο της Αλεπότρυπας κατασκευάζουμε σκέπαστρο, τοποθετούμε δύο σύγχρονα κοντέινερ ibox αποδυτήριων και μετατρέπουμε σε γήπεδο 7*7 το χώρο που βρίσκεται το γήπεδο 5*5 και το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ

Υλοποιούμε πρόγραμμα συντηρήσεων και ενεργειακών αναβαθμίσεων στις εγκαταστάσεις των σχολείων της 6ης Δ.Κ.

Υλοποιούμε συντηρήσεις στους 10 βρεφονηπιακούς σταθμούς της 6ης Δημοτικής Κοινότητας.

Συντηρούμε και ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα πιστοποίησης των παιδικών χαρών της 6ης Δημοτικής Κοινότητας.

Υλοποιούμε συντηρήσεις και αναβαθμίσεις στις υποδομές των τεσσάρων Λεσχών Φιλίας της 6ης Δημοτικής Κοινότητας.

Κόστος Άμεσων Παρεμβάσεων για την 6η Δημοτική Κοινότητα 4.620.000 Ευρώ.

Από το δεύτερο έτος και μετά, ο ετήσιος προϋπολογισμός θα διαμορφώνεται και θα κατανέμεται με συμμετοχικό τρόπο, μέσα από τις διαδικασίες του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τα προβλήματα και τα αιτήματα των κατοίκων.Αφήστε μια απάντηση